Kuchnia

Bezy

• 4 białka
• 250 g cukru pudru
• 2 łyczki maki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 500 ml śmietany tortowej o zawartości tłuszczu 36% lub miękkiego tofu
• 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
• 2 łyżki cukru pudru
• owoce u mnie truskawki i listki mięty
1. Białka o temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli na sztywną, białą masę. Dodaję powoli po 1 łyżce cukru i ubijam dalej, aż masa stanie się lśniąca. Na koniec podsypuję mąkę i ubijam jeszcze kilka minut.
2. Płaską blachę do pieczenia wyściełam papierem d pieczenia. Na papierze rysuję koło, układam masę z białek tak, aby miała kształt koła z zagłębieniem w środku na śmietanę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę jeszcze około 1,5 godziny. Jeśli temperatura na początku jest niższa, beza będzie jaśniejsza. Bezę studzę w piekarniku.
3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywną masę, czasami z fixem, innym razem bez.
4. Owoce myję i suszę.
5. Na bezie układam śmietanę, ozdabiam truskawkami i ewentualnie listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation