Inne
dukan
Likopen – słyszałeś o nim kiedyś?
Jest to czerwony barwnik, należący do grupy karotenoidów. Coraz częściej jest traktowany nie tylko jako suplement diety, ale również jako potencjalny lek. Pierwsze doniesienia na temat korzystnego wpływu likopenu na organizm człowieka pojawiły się ponad 50 lat temu, ale ciągle odkrywane są jego nowe właściwości.
Najpowszechniejszym źródłem tego związku są pomidory, ale występuje on także w świeżych owocach oraz przetworach (sokach, przecierach, pastach): papai, gujawy, różowego grejpfruta, brzoskwini, arbuza i dzikiej róży.
Wyższe stężenie likopenu we krwi stwierdzono u osób spożywających przetworzone pomidory np. w postaci przecieru lub soku pomidorowego. Wynika to między innymi z tego, że w produktach poddanych obróbce termicznej wzrasta ilość cis-likopenu, czyli formy, która jest lepiej przyswajalna.
Likopen, zaraz po kurkuminie,jest kolejną skuteczną bronią do walki z rakiem. Udowodniono, że zachorowalność na nowotwory osób będących na diecie bogatej w pomidory i jego przetwory jest średnio 30-40% niższa niż w grupie kontrolnej.
Likopen chroni komórki przed uszkodzeniami, hamuje ich proliferację (namnażanie) oraz aktywuje apoptozę (naturalną śmierć komórki). Dodatkowo neutralizuje wolne rodniki, które są główną przyczyną występowania większości nowotworów, ale również i chorób serca. Wyniki wielu badań naukowych nie wskazują na negatywny efekt spożycia nawet dużych ilości likopenu.
Niestety niekorzystny wpływ na jego wchłanianie wykazuje nadmierna ilość błonnika pokarmowego, a także sterole roślinne oraz statyny – leki wpływające na profil lipidowy we krwi. Ustalono, że te związki mogą obniżać jego stężenie w surowicy nawet o 40%.
Jednak biorąc pod uwagę korzystne właściwości likopenu, wniosek jest jeden:
sięgnij po pomidory, zadbaj o zdrowie.
MA==