Inne

dukan

DUSZONA SAŁATA
Przyznaję się bez bicia, ale nigdy nie jadłam sałaty w takiej postaci. Coś pysznego. Może nie jest zbytnio fotogeniczna, ale nadrabia smakiem :) Szczerze niewiele przy niej pracy, a jako przystawka do obiadu idealna. Przepis pochodzi z książki, wygranej w marcowej edycji bloga roku,-Lato w kuchni przez okrągły rok Nigelli Lawson.



Składniki na 6 porcji:

6 małych główek sałaty rzymskiej w całości
500ml bulionu z kurczaka
garść gałązek świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
sól i czarny pieprz



Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Z sałat obetnij końcówki liści i głąba oraz usuń zwiędłe liście. Główki ułóż blisko siebie i brytfance/foremce i zalej bulionem. Oberwij listki tymianku, posyp nimi sałaty, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie dokładnie przykryj folia aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut lub do momentu, gdy sałaty będą miękkie i delikatne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation