Kuchnia

sałatki

OSZUKANY CEZAR

Składniki (na 2 porcje):
- 300 gram piersi kurczaka
- garść fasolki szparagowej
- 3 jajka
- kiełki rzodkiewki
- pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi)
- sałata lodowa, mała główka
- 120 gram koziego sera
- jedna szalotka
- dressing: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, garść świeżej mięty, 3 łyżki wody,
- sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
1. Piersi kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu, łyżeczce papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprzu cytrynowym przez 15-30 minut przed usmażeniem na patelni grillowej. Umieść w lodówce na minimum 15 minut.
2. Po tym czasie nagrzej patelnię grillową i smaż piersi po 5-6 minut z każdej strony, na dość wysokiej temperaturze.
3. Gdy na każdej piersi otrzymasz charakterystyczne paski ściągnij je z patelni grillowej i odstaw na minimum 10 minut by "odpoczęły".
4. Ugotuj fasolkę szparagową na 10 minut aż odrobinę zmięknie. Odcedź, odstaw- odetnij końcówki fasolki, które są niejadalne.
5. Sałatę lodową porwij na kawałki i podziel na dwa talerze.
6. Pomidora pokrój w plasterki i ułóż na sałacie.
7. Jaja ugotuj na miękko lub pół miękko jeśli się uda.
8. Kozi ser pokrój w kostkę a szalotkę bardzo drobno.
9. Wszystko ułóż na sałacie, również fasolkę szparagową.
10. Dorzuć kiełki rzodkiewki.
11. Pierś kurczaka pokrój w plastry na skos i ułóż na talerzach.

DRESSING:
1. Ząbki czosnku zmiażdż, zmieszaj z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą.
2. Dressingiem polej sałatkę tuż przed podaniem.
3. Udekoruje miętą i pozostałymi kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation