Kuchnia

sałatki

Sałatka meksykańska

Składniki:

- 200 g sera żółtego (1 kostka)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasów
- 1 por (biała część)
- 4-6 łyżek majonezu
- sól
- świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1 Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

2. Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

3. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

4. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

5. Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation