Kuchnia

Kulinaria

GULASZ WIEPRZOWY WE WŁOSKIM STYLU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
500 g wieprzowiny na gulasz (np. łopatki, szynki)
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka wody lub bulionu
1 listek laurowy
2 łyżeczki kaparów, posiekanych
4 gałązki tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 5 minut. Przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy seler i marchew, smażymy przez 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, wino i bulion, dodajemy kapary, liść laurowy, oregano, bazylię, tymianek, słodką paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Zawartość patelni przekładamy do rondla z mięsem i mieszamy. Gotujemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos zbyt mocno odparuje, w trakcie gotowania dolewamy wody lub bulionu. Podajemy z domowym pieczywem, np. bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation