Kuchnia

Kulinaria

BURGER Z BURAKA

(ok. 17 burgerów średniej wielkości):


2 szklanki startych na grubym oczku surowych buraków (240g)
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* (bulguru lub komosy ryżowej) (300g)
1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (130g)
1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
1/2 szklanki posiekanej cebuli (80g)
1/2 szklanki bułki tartej (60g)
1/4 szklanki oleju (60ml)
3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 posiekane ząbki czosnku
1/2-3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 łyżki sosu sojowego Tamari ** (30-45ml)
sól do smaku


* jaglankę przelewamy wrzątkiem przed gotowaniem (dzięki temu nie będzie gorzka), dalej postępujemy wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej jak ugotujemy kaszę dzień wcześniej bo wtedy jej konsystencja będzie idealna do wyrobienia masy na burgery, jeśli ugotujemy ją bezpośrednio przed przygotowywaniem burgerów może być w niej za dużo wody, która za bardzo rozrzedzi naszą masę.


** Tamari różni się od zwykłego sosu sojowego tym, że jest bardziej skoncentrowany i mniej słony; Najlepszy jest organiczny sos Tamari, który składa się z: wody, soi, soli morskiej i koji-gatunek grzybów stosowany podczas fermentacji nasion soi. Jest on bezglutenowy i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Warto korzystać z niego podczas przygotowywania dressingów, dipów lub stosować jako zamiennik zwykłego sosu sojowego. Używamy takiego




PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180°C. (W komentarzach pod postem doradzono nam, że jeśli chce się bardziej przypiec burgery, najlepiej jest nastawić piekarnik na 200°C)

Ścieramy surowe buraki na tarce (podana ilość powinna wyjść z 2 dużych buraków), kroimy cebulę i natkę pietruszki, siekamy czosnek.

Prażymy nasiona.

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu wyrabiamy dokładnie ręką. (Masa będzie nam lekko barwić ręce, jeśli chcemy tego uniknąć, należy założyć jednorazowe gumowe rękawiczki)


Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki.

Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy ok 25 minut. (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę)

Jeśli nie możemy ich upiec, możemy usmażyć je na patelni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation