Kuchnia

Kulinaria

Pomarańczowe pancakes z prażonymi migdałami oraz karmelizowanymi pomarańczami

Potrzebujesz na pancakes:

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 & 1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
3/4 szklanki maślanki
1 łyżka masła, roztopionego
1/4 szklanki soku z pomarańczy
skórka z 2 małych lub 1 dużej pomarańczy

Na karmelizowane pomarańcze:

1 duża pomarańcza pocięta w kawałki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody

Ponadto:

prażone migdały

W misce zmieszaj wszystkie składniki na pancakes. Jeśli zostaną niewielkie grudki nie martw się, to nie problem. Smaż na średnim ogniu, aż obie strony ładnie się zarumienią.

Zrobienie prażonych migdałów jest bardzo proste. Poszatkuj je, rozłóż na tacy do pieczenia, popryskaj oliwą i piecz w 220*C przez około 5-10 minut. Obserwuj, jak idzie pieczenie :)

W małym rondelku umieść pomarańcze, cukier oraz wodę i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation