Kuchnia

Kulinaria

zapiekanka z porów i batatów
- 2 małe bataty (ok. 700 g)
- 5-6 porów (tylko białe i jasnozielone części)
- 600 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 40 ml oliwy
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka świeżego oregano
- sól, pieprz
- dodatkowo: odrobina oliwy z oliwek i świeży tymianek

Obrane i pokrojone na cienkie plasterki bataty wkładam do garnka, zalewam wodą, lekko solę i całość zagotowuję. Gotuję ok. 3 min od momentu zagotowania i odcedzam na sicie.
W międzyczasie na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone na plasterki pory. Duszę pod przykryciem ok. 4 min. Następnie wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mleko (po 1/2 szklanki), cały czas delikatnie mieszając. Gotuję już bez przykrycie ok. 10 min. (gdyby sos był zbyt gęsty dodaję więcej mleka).
Po tym czasie dodaję kapary, tymianek, oregano i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 1-2 min.
Całość patelni wylewam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego uprzednio oliwą. Na wierzchu układam plastry batata (tak, by na siebie nachodziły). Całość skrapiam oliwą i posypuję świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25 min. Po tym czasie włączam opcję grill i piekę jeszcze 5-10 min (do zrumienienia się batatów).

http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/bezglutenowa-zapiekanka-z-porow-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation