Kuchnia

Słodkie odchudzone

Dietetyczne ciasto jabłkowe w 10 minut!

Składniki na keksówkę:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
Soda oczyszczona - łyżeczka
Migdały (posiekane lub zmiksowane) - 4 łyżki
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Imbir - 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Suszone daktyle (posiekane) - 10 sztuk
Suszona żurawina - 2 łyżki
Słodkie jabłka - 4 średnie sztuki
Jaja - 2 sztuki

Sposób przygotowania:
Generalnie ciasto jest banalne w wykonaniu i nie może się nie udać :)
Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę - wymieszać z pozostałymi składnikami.
Masę przełożyć do keksówki i piec w temp. 180 stopni C przez 40 minut. Jeśli używacie keksówki silikonowej nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.

Wartość odżywcza porcji ciasta jabłkowego (1/9 keksówki):
Energia: 131 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 3,8 g
Węglowodany: 20 g
Błonnik pokarmowy: 3,5 g
Cholesterol: 43 mg

Ciasto jabłkowe jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation