Kuchnia

Słodkie odchudzone

Moje Dietetyczne Fanaberie: Jabłkowe muffiny z otrębami

Jabłkowe muffiny z otrębami
170 g mąki pszennej typ 500
30 g otrębów pszennych
20 g płatków owsianych
40 g cukru
20 ml oleju roślinnego
280 g startego jabłka
1 jajo
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka + 40 ml śmietany 12%
40 g rodzynek lub innych bakalii

Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.

Jest to dość uniwersalny przepis - często zamieniam dodatkowo kolejne 20 g mąki na 20 g otrębów - mogą być odrobinę mniej wyrośnięte, ale niekoniecznie.

Dowolność również mamy w bakaliach - często dodaje też skórkę pomarańczową lub posiekane orzechy włoskie - co kto lubi i akurat ma pod ręką :-)

Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation