Kuchnia

Ciasta s Anastazji

Pastelowe - myTaste.pl

Składniki:
Biszkopt różowy:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 kisiel malinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 kisiel żółty
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
5 białek
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek (zważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
1 łyżka masła
2 galaretki zielone
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Biszkopt różowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 – 35 minut w temperaturze 170’C.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 – 35 minut w temperaturze 170’C.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180’C przez 15 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników.
Bita śmietana:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt różowy wykładamy jeszcze ciepłe jabłka ,przykrywamy żółtym biszkoptem, wykładamy bitą śmietanę i przykrywamy ciastem kokosowym. Wierzch dowolnie dekorujemy.
Inspiracja: „Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation