Kuchnia

Ciasta s Anastazji

Pyszniak z przepisu siostry Anastazji

Biszkopt:

6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowo-makowe:

6 białek
150 g suchego maku
150 g wiórków kokosowych
150 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:

2 szklanki mleka
2 żółtka
jajko
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
250 g masła
cytryna


biszkopty
wódka(do nasączenia biszkoptów)
polewa czekoladowa












Przygotowujemy biszkopt.

Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Wlewamy rozmieszane żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.

Ciasto kokosowo- makowe.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak i proszek do pieczenia. Lekko mieszamy i wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia formę( najlepiej taką w jakiej piekliśmy biszkopt). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 25 minut.

Gotujemy krem.

Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę mleka. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę pszenną z ziemniaczaną. Wbijamy jajko i wlewamy żółtka. Miksujemy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do niego zmiksowane składniki i gotujemy jak budyń. Studzimy. Masło ucieramy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Na koniec wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Składamy ciasto.

Na spód wykładamy biszkopt.Pokrywamy go połową kremu i przykrywamy ciastem kokosowo-makowym. Wykładamy resztę kremu a na wierzch ścisło układamy lekko nasączone w wódce-biszkopty. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation