Kuchnia
Ciasta s Anastazji
Ciasto barbórkowe - myTaste.pl
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
Biszkopt (zrobiłam wg swojego przepisu):
3 jajka
szczypta soli
0,5 szkl. cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
1/3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 l śmietany kremówki 30%
6 łyżek cukru pudru
2 opak. żelatyny do deserów (ja używam takiej dr. Oetkera)
3-4 łyżeczki kakao
Galaretki:
4 zielone galaretki
6,5-7 szkl. wrzącej wody
Dodatkowo:
likier kakaowy (nasączenia nie było w przepisie, ale wydaje mi się, że gdybym nie zwilżyła biszkoptu to byłby za suchy)
kilka kostek gorzkiej czekolady
Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, gdy się rozpuści zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wsypujemy je do masy jajecznej i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy całość, aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 st. C, a potem stopniowo je studzimy. Wystudzony biszkopt nasączamy likierem kakaowym (można użyć innego nasączenia, np. kawy).
W czasie, gdy biszkopt się piecze rozpuszczamy galaretki: 2 opakowania w ok. 3 szkl. wrzącej wody w jednym naczyniu i 2 opakowania w takiej samej ilości wody w drugim naczyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy schłodzoną śmietankę z dodatkiem przesianego cukru oraz kakao. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją na końcu do ubitej śmietanki. (Ja zrobiłam w ten właśnie sposób, ale wtedy trzeba działać bardzo szybko, ponieważ krem szybko tężeje i jego górną warstwę jest znacznie ciężej rozprowadzić po trzęsącej się galaretce, więc żeby ułatwić sobie sprawę ubijanie kremówki z dodatkami można podzielić na pół.)
Na nasączony biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę z jednego naczynia. Na nią wykładamy połowę kremu, dokładnie rozprowadzamy, następnie wylewamy drugą połowę galaretek, a na koniec pozostały krem. Wierzch oprószamy startą gorzką czekoladą.
MA==