Kuchnia

Małe co nie co!

Ciasteczka z żurawiną

Kruche ciastka z dodatkiem świątecznych składników powalają na łopatki. Co roku wkładamy je do paczek dla rodziny, bo z doświadczenia wiemy, że właśnie ta wariacja smakuje wszystkim najlepiej. Żurawina orzeźwia smak ciasteczek, świetnie przełamuje smaki dzięki temu nie są one ani za słodkie, ani za mdłe, są po prostu genialne! W tym roku przygotowałam tradycyjną wersje oraz poeksperymentowałam trochę z drugą, z dodatkiem 2 łyżeczek kakao.

Obie wersje polecam.

Składniki:

100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 duże jajko
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g grubo posiekanych orzechów ziemnych
50 g posiekanej suszonej żurawiny
Żurawinę i orzechy ziemne posiekać i odłożyć do miseczki. Miękkie masło włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do masy, wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy.

Przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha, i spłaszczyć je łyżką tak, aby powstały małe placuszki. Układać je w odległości ok. 5 cm.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation