Kuchnia

Zupy

Żurek w chlebie (składniki wystarczą na przygotowanie porcji dla 2 osób):
bulion wieprzowy - 300 ml
zakwas na żur - 250 ml
kiełbasa - 20 dag
cebula - 1 sztuka
śmietana 18% - 150 ml
jaja - 3 sztuki
majeranek - do smaku
mały okrągły chleb - 2 sztuki

Przygotowanie:
W chlebkach wycinam otwór i drążę środek (chlebki powinny być okrągłe, o średnicy około 16-18 cm na porcję). Zachowuję "kapelusz chlebowy", który posłuży za przykrywkę.
Do bulionu (najlepiej zrobionego na wieprzowinie i skórce z boczku) dodaję podsmażoną cebulę i pokrojoną w plastry kiełbasę (powinna być dobrej jakości). Gotuję przez 10 minut, dodaję żur i śmietanę. Jaja gotuję na twardo.
Pusty chlebek w środku podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Wtedy będzie bardziej chrupiący i nie powinien nasiąkać zupą.
Do ciepłego chleba - miseczki wlewam zupę, dodaję rozkrojone jajo i posypuję majerankiem. Przykrywam "kapeluszem chlebowym".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation