Kuchnia

Zupy

Żurek zwyczajny

Składniki
4 kawałki surowej białej kiełbasy,
2 duże marchewki,
1 nieduży korzeń pietruszki,
1 kawałek selera korzeniowego (wielkości jajka),
2 szkl. zakwasu na żur,
do smaku: sól, pieprz ziarnisty i mielony, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
dodatkowo: kilka jajek na twardo

pyszny, pożywny żurek - będzie smakował całej rodzinie
Etapy przygotowania

Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby była przykryta, zagotować. Zebrać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać także 1-2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i 2-3 ziela angielskie. Cebulę przekroić na pół, przypiec na żeliwnej płytce i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 30 min..Następnie przecedzić. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, roztartym majerankiem, solą i mielonym pieprzem. Ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry, gotowane warzywa (oprócz cebuli - tę wyrzucić) w kostkę - wszystko wrzucić z powrotem do zupy. Podawać z dodatkiem jaj na twardo i ew. osobno ugotowanych, okraszonych ziemniaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation