Kuchnia

Konfitury i przetwory

(28) Marynujemy
Marynowane brokuły
Składniki:
•Brokuły - 1 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2/3 szklanki
•Woda - 2 szklanki
•Cukier - 2 łyżki
•Liść laurowy - 1 szt
•Gorczyca - 1 łyżka
•Pieprz czarny - 6 ziaren
•Ziele angielskie - 6 ziaren
•Sól - 1/3 łyżki
•Marchewka - 1 sztuka
•Cebula - 1 sztuka
Wykonanie:
Brokuły umyć i podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić i w plasterki i podzielić na pierścienie. Liść laurowy pokruszyć. Brokuły włożyć do wrzątku i gotować 3 minuty, wyjąć. Do słoików włożyć przyprawy i cebulę, na nich ułożyć warzywa, lekko docisnąć. Przygotować zalewę i gorącą marynatą zalać warzywa w słoikach. Dobrze zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Aby wzbogacić smak można dodać odrobinę curry i plasterki chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation