DIY - zrób to sam

babeczki

Muffinki z nadzieniem krówkowym


Składniki:

188 ml oleju roślinnego
3 jajka
250 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 62 ml mleka
gotowa masa krówkowa

Suche składniki mieszamy razem. W osobnej misce miksujemy jajka z olejem, tak by lekko się ubiły ( około 3 minuty) Masę jajeczną wlewamy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy łyżką na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste lub suche możemy dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżkę ciasta, tak by pokryło ono dno papilotki. Następnie na środek nakładamy niecałą łyżeczkę masy krówkowej. Dopełniamy resztą ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation