Kuchnia

sałatki

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki:
1 marchew, obrana i starta
1 mała czerwona papryka, pokrojona na wąskie paski
1/6 główki małej białej kapusty, posiekanej
1 mały surowy burak obrany i starty
1/2 ogórka świeżego, pokrojonego w niewielką kostkę
1 makrela wędzona, obrana z ości
1-2 łyżki siemienia lnianego

Dressing:
sok z połówki pomarańczy
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki octu winnego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Na suchej patelni upraż ziarna siemienia lnianego, wystarczy kilka minut, nie zapomnij przemieszać od czasu do czasu. Mięso makreli obierz dokładnie z ości i podziel je na średniej wielkości kawałki. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa - kapustę, paprykę, buraka, marchew i ogórka. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu. Ja używam do tego małego słoika, którym potrząsam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji mieszanki. Możesz przygotować sałatkę w jednej dużej misie lub od razu podzielić na mniejsze porcje. Warzywa polej dressingiem, ułóż kawałki makreli, na koniec posyp całość ziarnami siemienia lnianego. Możesz podawać z pieczywem lub grzankami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation