Kuchnia

sałatki

Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie

"karaibska" marynata
1 plaster ananasa
2 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki świeżo zmielonego imbiru
1 łyżka miodu
sok i otarta skórka z 1 limonki
1 łyżeczka sosu sojowego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 pojedyncze piersi kurczaka
Plaster ananasa miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego resztę składników marynaty i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w ok. 1,5 cm paski.



sałatka:
sałata lodowa lub mix ulubionych sałat
1/2 pomarańczy
2 brzoskwinie z zalewy (lub jedna świeża)
rzodkiewka (można pominąć)
garść rodzynek
garść orzechów laskowych
Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę lodową lub mix sałat. Cząstki pomarańczy całkowicie pozbawiamy białych włókien, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Brzoskwinie i rzodkiewkę (dałam, bo miałam w lodówce, ale można pominąć) kroimy w kostkę lub w paski. Rozkładamy na sałacie. Posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Na wszystkim rozkładamy pokrojonego w paski kurczaka (jeszcze ciepłego luz zimnego) i tuż przed podaniem skrapiamy sosem vinaigrette z dodatkiem miodu.

sos vinaigrette:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju
szczypta soli
W słoiczku mieszamy musztardę z miodem, sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy olej i oliwę z oliwek, całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation