Kuchnia

Ewa Słoka

ZIEMNIAKI PIECZONE Z CZOSNKIEM,
ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

Porcja dla 2 osób:
•4 średnie ziemniaki
•główka czosnku
•masło
•suszony tymianek i rozmaryn
•sól



Ziemniaki umyć, obrać z łupinek i naciąć w poprzek tak, by ich do końca nie poprzekrajać.

Obrać 5 ząbków czosnku i pokroić je w cienkie plasterki. Między półplasertki ziemniaków delikatnie włożyć plasterki czosnku i masło, wszystkie ziemniaki włożyć do przykrywanej brytfanny, posmarować z wierzchu masłem i oprószyć przyprawą i solą. Resztę nieobranych ząbków czosnku włożyć między ziemniaki w brytfannie. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20-25 minut.

Ziemniaki będą gotowe, kiedy będą równomiernie zarumienione i oczywiście miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation