Kuchnia

Ewa Słoka

Ale Meksyk! - Śledzie z musztardą i rodzynkami

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi a la matias (ok.6 płatów)
3 duże cebule
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
2 garści rodzynek
olej słonecznikowy do zalania śledzi
wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie zalej zimną wodą i mocz około godziny. Po godzinie zmień wodę i mocz kolejną godzinę. Powtórz czynność raz jeszcze. W sumie mocz około 2-3 godziny. Do ostatniego moczenia dolej 1-2 łyżki octu, ale nie wlewaj zbyt dużo, ponieważ płaty śledzia zgorzknieją. Ocet sprawi, że ości zmiękną i nie będą wyczuwalne podczas jedzenia.

Cebule pokrój w drobną kostkę.
Można zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut – to spowoduje, że cebula odrobinę zmięknie.
Następnie cebule odcedź.
Przepłucz zimną wodą.
Śledzie ułóż na desce, wewnętrzną stroną do góry. Przekrój wzdłuż.

Posmaruj je musztardą, może być zwykła delikatesowa, ale polecamy dijon :)

Teraz zwijaj śledzie i spinaj wykałaczką.
04-sledzie-z-rodzynkami
Teraz można już wkładać śledzie do słoika. Na spód cebulka i rodzynki...

...następnie śledzie, i tak na przemian, cebula, rodzynki, śledzie, cebula, rodzynki i śledzie.

Na koniec dodajemy łyżkę miodu...

...i zalewamy wszystko oliwą.

Przyciśnij wszystko łyżką, zakręć i odstaw do lodówki na minimum 24-48 godzin.
Te śledzie warto potrzymać dłużej, wtedy lepiej przejdą smakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation