Kuchnia

Ewa Słoka

Terrrina łososiowa

Składniki:

na wyłożenie formy:

250g łososia w cienkich plasterkach
na wypełnienie:

400g serka kremowego (użyłam jeden naturalny i jeden ziołowy)
1 duży serek topiony o neutralnym smaku lub ziołowy
4 łyżki posiekanego koperku
80g łososia wędzonego
ew. koperek i plasterki cytryny do dekoracji


Wykonanie:

Foremkę o długości 23-25cm wyłożyć folią spożywczą (można lekko wysmarować foremkę olejem aby folia lepiej się trzymała). Wyłożyć łososiem.
Serki wymieszać z koperkiem i drobno posiekanym łososiem. Wyłożyć do foremki. Ugnieść dość mocno, uderzyć kilka razy aby masa dobrze się rozłożyła. Zawinąć folię do środka, tak aby łosoś pokrył całą górę.
Schłodzić całość w foremce kilka godzin, najlepiej całą noc. Udekorować cytryną i świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation