Kuchnia

kulinarne inspiracje

thepolkadotproject: ostatnie podrygi rozpusty

Ekspresowe pączki z dziurką
czyli serowe donaty

Składniki:

500 g białego sera
500 g mąki pszennej
3 jajka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
lukier: 1 białko, szklanka cukru pudru, barwnik spożywczy

jaka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i przesiać do masy jajecznej, zmiksować
twaróg rozdrobnić widelcem, zagnieść ciasto
gładką kulę ciasta rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać kółka (użyłam małego kubeczka), wewnątrz dziurki (użyłam nakrętki od wody mineralnej)*
na głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny, smażyć donaty za złoto z dwóch stron, odsączyć z tłuszczu, odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
przygotować lukier: jajko sparzyć wrzątkiem, ubić białko na sztywno, dodać cukier puder i barwnik, ubijać chwilkę do uzyskania błyszczącego lukru o jednolitym kolorze
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation