Kuchnia

Salatki i male conieco

Sałatka z rokpolem, szynką i winogronami
sałata rzymska
garść rukoli
4 plasterki szynki wędzonej serrano lub prostuttio
czerwone winogrona
100 g sera rokpol
garść orzechów włoskich
sos:
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
szczypta tymianku
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz


Na talerzu ułożyć porwaną na kawałki sałatę, na to rukole, pokrojony w kostkę ser, kawałki szynki oraz przekrojone na pół winogrona. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę.
Przygotować sos. W szklance połączyć sok z cytryny, miód, tymianek, sól i pieprz. Dolać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation