Kuchnia

prze_kęs

idealne do piwa krakersy bazyliowe
Smaki Alzacji : Wypiekanie na śniadanie a w nim krakersy z Kucharni :-)
Krakersy bazyliowe
Cytuję przepis za Anną Marią z blogu Kucharnia

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki schłodzonego masła
1 szklanka śmietany 30%
1 szt białka do posmarowania
sól morska do posypania
1/4 szklanki liści bazylii siekanych
30 liści bazylii do obłozenia
3 łyżki listków tymianku
kilka gałązek tymianku do obłożenia




Przygotowanie:

Krok 1
Wszystkie składniki ( z wyjątkiem całych liści bazylii i/lub gałązek tymianku) zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypać solą morską.

Krok 2
Krakersy z bazylią wyłożyć z wierzchu całymi listkami bazylii, dociskając je, by przywarły do ciasta.
Krakersy z tymiankiem naciąć wstępnie z wierzchu - dzięki temu po upieczeniu będzie się je łatwiej rozdzielać. Część kawałków wyłożyć z wierzchu gałązkami tymianku, dociskając je, by przywarły do ciasta.
Piec ok. 15-20 minut temperaturze 190 stopni.
Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami. "
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation