Kuchnia

Kącik kulinarny

Marchewkowa z tajską nutą

Składniki:

- 3 średniej wielkości marchewki
- obrane i pokrojone w kostkę 1/2 cebuli cukrowej
- drobno pokrojonej 1/4 czerwonej papryki pokrojonej
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 1 litra wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
- 2 łyżki natki kolendry, posiekanej

Sposób Przygotowania:

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, marchew, paprykę. Smażyć na dużym ogniu ok. minutę, Dodać imbir i pastę curry oraz sos rybny. Następnie połączyć z mlekiem kokosowym i cynamonem. Mieszać intensywnie. Dodać wodę lub bulion, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zupę zmiksować, doprawić solą i ew. mlekiem kokosowym.

Podawać z uprażonymi orzechami i natką kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation