Kuchnia

Kącik kulinarny

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Składniki:

- 80 dag ziemniaków
- 25 dag cukinii
- 1 pomidor (większy)
- natka pietruszki (około 3 gęstych gałązek)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- bazylia
- oregano
- majeranek
- 5 dag sera żółtego np. gouda

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wstępnie należy dokładnie wyczyścić. Gotujemy czyste ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Wyciągamy prawie miękkie i odcedzamy. Gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w plasterki. Myjemy pomidory i cukinię, a następnie kroimy w plastry. Przyprawiamy warzywa pieprzem, solą oraz ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy wyciśnięty czosnek oraz cukinię. W osobnym naczyniu ubijamy białka, następnie białka z żółtkami, które na sam koniec łączymy z mlekiem, żółtym serem oraz przyprawami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy ziemniaki, cukinię, pomidora, posypujemy natką pietruszki i polewamy przygotowanym wywarem mleczno- jajecznym. Nagrzewamy piekarnik na 180°C i pieczemy około 25minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation