Kuchnia

Przepisy_ciasta i słodkości

Sernik bananowy z kajmakiem
przepis za Dorotą (Moje Wypieki) z małymi zmianami :)

SKŁADNIKI:
(tortownica 24 cm średnicy)

600 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (President)
3 średnie dojrzałe banany
łyżka soku z cytryny
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
na spód:
200 g ciasteczek typu digestive (mogą też być zbożowe lub maślane)
80 g masła
do posmarowania:
ok. 150-200 g kajmaku



PRZYGOTOWANIE:
1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Dokładnie rozkruszyć ciasteczka i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie docisnąć.
3. Banany rozgnieść przy pomocy blendera i wymieszać z łyżką soku z cytryny.
4. Do misy miksera włożyć ser, cukier, ekstrakt waniliowy i 3 roztrzepane jajka. Dodać rozgniecione banany i wymieszać na niskich obrotach.
5. Wylać masę na spód i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę - sernik będzie ścięty na bokach, a lekko sprężysty na środku. Można przykryć folią na czas pieczenia, ale nie jest to konieczne, bo nie rumieni się mocno.
6. Po upieczeniu przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wyłożyć na blat do całkowitego wystudzenia, po czym włożyć do lodówki przynajmniej na 3 godziny (mój był w lodówce całą noc).
7. Gotowy sernik posmarować kajmakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation