Kuchnia

Przepisy_ciasta i słodkości

Trufle korzenne

Na ok.13-15 trufli

100 g kruchych ciasteczek korzennych (Speculoos)
1/3 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki do obtoczenia
3 łyżki mleka w proszku
1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
50 g serka kremowego lub twarożku śmietankowego (np. Philadelhpia lub Preseident śmietankowy)
Ciasteczka kruszymy w malakserze lub z pomocą wałka na drobniutkie okruszki. Im dokładniej to zrobimy, tym bardziej kremowe będą nasze trufle.

Dodajemy resztę suchych składników i mieszamy. Następnie miksujemy z twarożkiem i wanilią. Masa powinna być wilgotna, ale dająca się formować. Jej konsystencję możemy regulować mlekiem w proszku i twarożkiem.

Rękami oprószonymi cukrem pudrem formujemy kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Najlepiej odstawić je do lodówki na pół godziny, ale poza lodówką nic im się nie dzieje. :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation