Kuchnia

Przepisy_ciasta i słodkości

trufle czekoladowe

Składniki:
180 g czekolady (ok. 60-70% kakao)
100 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
kakao do obtoczenia
20 ml likieru amaretto (lub innego- opcjonalnie)
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej miseczce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą). W międzyczasie podgrzewamy śmietankę (nie dopuszczając do jej zagotowania) i dolewamy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą i utworzą aksamitną, czekoladową masę. Na tym etapie masa truflowa jest już właściwie gotowa. Można dodać do niej odrobinę likieru lub rumu. Masę odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, ale najlepiej, jeśli w lodówce spędzi nawet całą noc i stwardnieje.

Po wyjęciu z lodówki zaczynamy formować trufle. łyżeczką wybieramy odpowiednią ilość (wielkości orzecha włoskiego) i w dłoniach formujemy okrągłe kuleczki. Masa jest twarda, ale kiedy weźmiemy ją do ręki łatwo uformuje się niczym plastelina. Kuleczki możemy obtoczyć w kakao, czekoladowej posypce, kawałkach pistacji lub orzechów...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation