Kuchnia
Ciasteczka
Kokosowe ciasteczka - serniczki w cieście krucho-serowym
ok. 20 ciasteczek
Ciasto krucho-serowe:
200g mąki
200g zimnego masła
150g twarogu półtłustego (może być trzykrotnie mielony, lub zmielić samemu)
szczypta soli
Nadzienie serowo – kokosowe:
250g twarogu (jw.)
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru (albo dozować ilość do smaku)
100g wiórek kokosowych
½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
Mąkę posiekaj z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodaj szczyptę soli i twaróg – zagnieć zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, aby się schłodziło (min. 30 min.).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch (jeśli wolisz słodszy farsz dodaj więcej cukru pudru). Nadal ucierając dodać skrobię kukurydzianą, a następnie twaróg. Wmieszać do półpłynnej masy wiórki kokosowe i pozostawić na min. 15 min. Wiórki w tym czasie wchłoną płyn, a nadzienie stężeje.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować każdą część na podłużny prostokąt szerokości ok. 12cm i grubości ok. 2-3mm. Zdjąć górny papier i na środku każdego płata (równolegle do długiego boku) rozłożyć ćwiartkę nadzienia serowego. Pomagając sobie spodnim papierem - nałożyć najpierw jedną dłuższą krawędź ciasta do środka, a potem drugą, tak by zaszła min. 0,5cm na pierwszą. Upewnić się, że kawałki płaty ciasta dobrze się skleiły. Delikatnie rozpłaszczyć dłonią powstały wałek i pokroić ostrym nożem na kawałki długości ok. 5cm długości. Układać na przygotowanej blasze do pieczenia (zachowując odstępy między kawałkami).
W identyczny sposób przygotować pozostałe 3 kawałki ciasta.
Piec w 180 st.C przez ok. 25-30 min. aż ciasto nabierze lekko złocistej barwy.
Gotowe przełożyć na kratkę i ostudzić.
Można polukrować, albo oprószyć cukrem pudrem, albo zostawić bez dodatków.
MA==