Kuchnia

Ciasteczka

Puszyste rogaliki drożdżowe
Wczytując się w przepis zapewne zauważycie pewną różnicę w stosunku do tradycyjnie przygotowanego ciasta drożdżowego. Ubicie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne i zalecam Wam wprowadzenie tej czynności na stałe, bez względu na to, czy robicie ciasto na rogaliki, czy inne drożdżowe wypieki. I nie przejmujcie się, że ciasto wychodzi dość luźne. Im luźniejsze ciasto przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu.



Ciasto:



* 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 120 g masła

* 200 ml mleka

* 2 jajka

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1/3 łyżeczki soli

* 80 g świeżych drożdży



Dodatkowo:



* 600 g marmolady o smaku różanym



Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dośc luźne ciasto (przez około 8 minut), a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki (po 9 sztuk na jedną partię). Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut (nie dopuszczając, by zbytnio się przypiekły).

Rogaliki najlepiej smakują lekko ciepłe.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation