Kuchnia

Ciasteczka

Makaroniki - kuchnia+

Składniki:
100 g cukru pudru
150 g mączki migdałowej
55 g białka
150 g cukru + 40 ml wody

Krem czekoladowy do sklejania makaroników:
125 g masła
40 g cukru pudru
250 g czekolady mlecznej
40 ml wiśniówki

Makaroniki:
Do większej miski wsypać cukier puder i mączkę migdałową – wymieszać. Do mieszanki dolać jedną porcję białek. Drugą porcję wlać do kociołka miksera i przygotować do ubijania. Cukier z wodą gotować do próby piórka. Kiedy cukier będzie osiągał zbliżoną temperaturę czyli zagęści się lekko, ubijamy białko. Zagotowanym syropem zalewamy ubijane białka, ubijamy do ostudzenia. Gotową bezę dodajemy do miski z masą na makaroniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia małe, gładkie kółeczka. Blachą stukamy o blat, by masa lekko się rozlała. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Po ostudzeniu sklejamy dwie części na czekoladowy krem.


Krem:
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z utartą masą, do gotowego kremu dodać wiśniówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na jednym makaroniku na spodniej części ciasteczka i przykrywać drugim, tak by krem nie wydostawał się poza obwód.


Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/makaroniki_7098.html#ixzz3DWZgIEBN
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation