Kuchnia

nalewki

Nalewka gruszkowa

Składniki nalewki gruszkowej

1 kg gruszek typu Williams – ta odmiana najlepiej nadaje się do wykonania nalewki, gruszki powinny być dojrzałe, soczyste ale nadal twarde (aby nie rozpadły się w trakcie macerowania)
500 ml spirtusu o mocy 70% – czyli np. mieszanka 350 ml spirytusu 96% i 150 ml przegotowanej wody
0,5 kg cukru
opcjonalne dodatki: kora cynamonu, goździki, ziarna kardamonu
Wykonanie

Gruszki obierz ze skóry, usuń szypułki, a następnie pokrój w kostkę (razem z gniazdami nasiennymi).

Pokrojone gruszki umieść w słoju i zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na sześć miesięcy. Kilka tygodni przed końcem maceracji możesz dodać niewielki kawałek cynamonu, goździka, i ewentualnie dwa-trzy ziarenka kardamonu. Takie dodatki mogą rewelacyjnie urozmaicić smak nalewki, a nawet niejako wzmocnić jej gruszkowy smak.

Po tym czasie zlej cały płyn do osobnego naczynia lub butelki, a pozostałe w słoju gruszki zasyp cukrem.

Słój ustaw na słonecznym parapecie i czekaj kilka dni, aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Możesz co jakiś czas potrząsać słojem, aby przyspieszyć proces rozpuszczania cukru.

Następnie cały syrop cukrowy zlej, a gruszki dodatkowo odciśnij na sitku lub łatwo przepuszczającej soki tkaninie.

Wszystkie uzyskane do tej pory płyny połącz i rozlej do butelek. W momencie możesz też nalewkę przefiltrować np. przy pomocy bibuły lub papierowego filtra do kawy.

Tak przygotowaną nalewkę odstaw na kolejne pół roku, aby spokojnie dojrzała i uzyskała najlepszy smak. Życzę cierpliwości ;)

Gruszka w butelce

Przy okazji polecam świetny artykuł ze zdjęciami pokazującymi, w jaki sposób można do małej butelki „włożyć” dorodną gruszkę, a potem zalać ją nalewką i otrzymać w ten sposób niesamowity efekt wizualny – w sam raz na prezent :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation