Kuchnia

nalewki

Nalewka z pigwy - Przepis

Składniki nalewki z pigwy

1 kg dorodnych, dojrzałych owoców pigwy
0,5 l spirytusu 95%
200 ml przegotowanej wody
0,5 kg cukru
Nalewka z pigwy

Przygotowanie nalewki z pigwy

Owoce pigwy umyj, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

Następnie owoce pokrój w dość cienkie plasterki i wrzuć do słoja.

Spirytus wymieszaj z wodą, tak aby powstała mieszanka o mocy mniej więcej 70%.

Tak przygotowanym alkoholem zalej owoce. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię płynu.

Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 tygodni.

Po tym czasie zlej cały płyn do butelki, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce. Kiedy cukier zamieni się w syrop, przelej go do butelki z odlanym wcześniej alkoholem.

Tak przygotowaną nalewkę odstaw na minimum 3-4 miesiące, aby spokojnie dojrzała, choć pełnię smaku osiągnie dopiero po kilkunastu miesiącach. Myślę, że warto zaczekać – życzę cierpliwości :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation