Kuchnia

nalewki

Nalewka z czarnej porzeczki

Składniki:

1 kg czarnych porzeczek
10 liści porzeczkowego krzewu
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
80 dkg cukru
1/4 l spirytusu
3/4 l wódki




Sposób wykonania:

Owoce umyć i osączyć. Przełożyć do misy i rozgnieść ( zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków ). Włożyć liście porzeczkowego krzewu, goździki i laskę cynamonu. Wlać spirytus i wódkę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej miesiąc.

Po tym czasie zawartość słoja przecedzić (owoce dobrze odcisnąć ) i przefiltrować ( np. przez filtr do kawy ). Gotowy likier przelać do butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation