Kuchnia

Food

Składniki:

500 g mąki chlebowe (dałam pszennej)
14 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki cukru
szczypta soli
16 g cukru waniliowego

Ponadto:

jajko i jedna łyżka mleka do posmarowania przed pieczeniem
¼ roztopionego masła
ok. ½ szklanki drobnego cukru do obtaczania

Wykonanie:

Na samym początku radzę zrobić sobie rozczyn, czyli rozkruszyć drożdże, dodać z 2 łyżki mleka ok. 2 łyżek mąki i 1 łyżeczka cukru, całość ma przypominać konsystencję gęstej śmietany, pozostawić na ok. 20 minut.

Mleko rozmieszałam razem z jajkiem.

Do mąki dać sól, wlać letnie mleko z jajkiem, wyrośnięte drożdże, cukier, wymieszać wszystko bardzo dokładnie, pod koniec wlać olej i wyrobić ciasto do uzyskania miękkiej i plastycznej konsystencji. Całość zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Odgazować i zwinąć w rulon, który trzeba teraz podzielić na pół. Każdą z połówek podzieliłam na 6 części. Uformowałam z nich kulki, które zostawiłam na 3o minut. Każdą z kulek rozwałkowałam na kształt koła o średnicy 15 cm. Przekroiłam na pół tworząc dwa pół księżyce. W każdym, w środku zrobiłam trzy nacięcia, a na zewnątrz cztery (jak na załączonym zdjęciu). Zrobione bułeczki przed pieczeniem zostawiłam na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do pieca posmarowałam jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piekłam je w 200 st. C, przez ok. 15 minut. Po wyjęciu na kratkę, lekko ostudzić, ale jeszcze ciepłe smarować roztopionym masełkiem i obtaczać w drobnym cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation