Kuchnia

Ciasta i wypieki

Składniki:

300 g jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
160-170 g margaryny
130 g cukru
130 g mąki pszennej
60 g mielonych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 jajko
szczypta soli


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 170°C z wykorzystaniem termoobiegu.

Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.

Jabłka pokrój w plasterki i wyłóż nimi foremkę. Przygotowane jabłka posyp łyżeczką cukru oraz cynamonem. Odstaw na ok. 5-15 minut.

W osobnym naczyniu wymieszaj 130 g cukru z uprzednio roztopioną margaryną. Dodaj pozostałe składniki: orzechy, mąkę, jajko oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto posiada rzadką formę, którą należy wyłożyć na jabłka.

Piecz w nagrzanym piekarniku na 170°C przez ok 20 minut. Po tym czasie zmniejsz na ok 150-160°C i piecz przez ok 20-30 minut.


Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation