Kuchnia

Ciasta i wypieki

Mazurek z bakaliami

Składniki:

Na kruchy spód:

20 dag mąki
10 dag masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka

Na masę bakaliową:

3 żółtka
2 białka
1 szklanka cukru
½ szklanka mąki
3 szklanki rodzynek
1 szklanka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód zagnieć na jednolite ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie przygotowane ciasto podziel i rozwałkuj na 2 placki. Jednym wylep blachę wyłożoną pergaminem.

Żółtka utrzyj z połową cukru na puszty krem. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich stopniowo drugą połowę cukru. Bakalie sparz i wraz z mąką dodaj je do masy z żółtek. Połącz z dokładaną porcjami pianą z białek. Masę rozsmaruj na cieście i przykryj drugim plackiem.

Piecz 25 min. W temp. 200 °C aż wierzch będzie lekko złoty. Udekoruj lukrem według upodobania.

Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation