Kuchnia

Ciasta i wypieki

panipanidomu.pl/ Serduszka z jabłkami

Serduszka wykrojone w cieście francuskim z dodatkiem jabłek to jest coś co niedźwiadki lubią najbardziej.
Z myślą o moim „misiu” oraz jutrzejszych Walentynkach przedstawiam prosty i szybki przepis.
Pani domu

Składniki:
2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
2 jabłka- najlepiej kwaśne
50 g masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
Mąka
Pergamin lub papier do pieczenia
Foremka w kształcie serca

Przygotowanie:
Na blacie posypanej mąka rozłóż ciasto francuskie. Jeśli jest już rozwałkowane przystąp do wykrawania serc o średnicy 8- 10 cm. Jeżeli nie jest przygotowane do wykrawania, rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm.
Z ciasta wykrój parzystą ilość serc. Z polowy - mniejszą foremką - wykrój środki. W ten sposób powstanie Ci ramka, którą nałożysz na pełne serce. Pamiętaj, aby ciasto miało temperaturę pokojową.
Jabłka obierz ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Układaj na środku ciasta tak, aby jeden plaster zachodził na drugi..
Piekarnik rozgrzej do 200C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie przełóz ciastka, posmaruj je delikatnie rozpuszczonym masłem, najlepiej za pomocą pędzelka. Na koniec posyp cukrem i piecz ok 10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation