Kuchnia

Kulinaria

Pokochaj gotowanie: Roladki z polędwiczki z suszoną śliwką i camembertem

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 100g suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 150g szynki parmeńskiej w plasterkach
- skórka starta z 1/2 mandarynki
- sól i pieprz
- ok. 70g sera camembert
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
*na sos
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- pieprz
- skórka starta z 1/2 mandarynki

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek w plastry i rozbijamy na kształt kotleta. Każdy kawałek mięsa delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z łyżką powideł i masła oraz z skórką mandarynki, przyprawą korzenną i ziołami.
3. Na każdym rozbitym filecie kładziemy po kawałku sera i kilka suszonych śliwek, zawijamy roladki, owijamy w szynce parmeńskiej i przekłuwamy wykałaczki, by podczas smażenia się nie rozpadły.
4. Na łyżce masła i oliwy smażymy roladki najpierw na większym ogniu na złoty kolor, później na mniejszym ok. 10-15 min., do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Przed podaniem wyciągamy wykałaczki.
5. Wszystkie składniki na sos wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
6. Gotowe roladki wykładamy na talerze i polewamy winnym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation