Kuchnia

Kulinaria

Ziemniaki faszerowane zapiekane, przystawki

Ziemniaki kroję najpierw wzdłuż na pół, solę i piekę w piekarniku do miękkości. Upieczone ziemniaki wydrążyłam częściowo. Miąż wykorzystałam do nadzienia, którym wypełniłam ziemniaki. Proste danie i bardzo smaczne pasujące jako przystawka do grilla czy innego mięsa.

Przepis na ziemniaki faszerowane zapiekane

Składniki:

10 dużych ziemniaków
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek żółtego sera, startego około 150 ml
1 łyżka świeżego tymianku
1 brokuł
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Wykonanie:

Ziemniaki umyj, osusz i podziel wzdłuż na pół. Posól, polej oliwą i upiecz do miękkości w piekarniku na 160ºC termoobieg przez 40 minut. Gotowe ziemniaki wydrąż częściowo. Miąż włóż do pojemnej miski.
Podziel brokuł i zblanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do ziemniaków.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oliwie lekko bez zrumienienia. Dodaj do ziemniaków wraz ze startym serem , dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko delikatnie zamieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij wydrążone ziemniaki i zapiecz w piekarniku na 200ºC przez około 15 minut.
Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa lub grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation