Kuchnia

Kulinaria

*** SERNIK Z BUDYNIEM ***

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka (jako leniwiec często po niego sięgam)
1/2 szklanki mleka
6 jajek (6 żółtek i 4 białka)
3/4 szklanki cukru pudru
3 budynie waniliowe (2 do sernika, 1 na wierzch)
garść lub dwie pokrojonych orzechów



Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki zmiksować. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu, we wgłębienie sernika wylać lekko przestudzony budyń (przygotowany według przepisu na opakowaniu).
Wierzch posypać orzechami i całość wsadzić do lodówki.
* Najlepiej jest sernik zrobić rano. Zostawić go na dobre kilka godzin do przestygnięcia, aby pod wieczór przygotować budyń i wylać go na wierzch. Po nocy w lodówce, na drugi dzień mamy pyszny sernik :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation