Kuchnia

Kulinaria

Migdałowiec na krakersach (bez pieczenia)

Składniki (forma 20 x 32 cm):
300 g krakersów (użyłem 3 małe opakowania krakersów - jedno opakowanie po 100 g)
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka (200 g) masła, miękkiego
1 puszka kajmaku (zwana również masą krówkową)
500 ml śmietanki kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
ok. 2 łyżki cukru pudru do śmietanki (opcjonalnie)
100 g płatków migdałów


Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Zmiksuj lub roztrzep masę porządnie za pomocą rózgi kuchennej. Resztę mleka zagotuj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej uprzednio przygotowaną roztrzepaną masę. Stale mieszając, gotuj budyń do momentu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać warstwę budyniu) i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Stale miksując, dodawaj łyżka po łyżce wystudzony budyń. Powinna powstać gładka masa.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na to wyłóż równomiernie masę budyniową. Masę przykryj drugą warstwą krakersów. Na czas przygotowywania następnych warstw ciasto można włożyć do lodówki.

Masę krówkową podgrzej lekko w garnuszku (dzięki temu będzie można ją łatwiej rozsmarować). Całą wyłóż na drugą warstwę krakersów i wyrównaj. Masę krówkową przykryj trzecią - ostatnią już warstwą krakersów.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (nie wolno jej zagotować !).

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku (można pominąć). Śmietankę połącz z rozpuszczoną żelatyną. (Najlepiej jeśli kilka łyżek śmietanki wymieszasz z żelatyną, a później taką mieszankę wmiksujesz w resztę śmietanki. Nie będzie wtedy dużej różnicy temperatur i nie powstaną grudki.) Tak przygotowaną masę wyłóż na górną warstwę ciasta, wyrównując wierzch.

Migdały przyrumień lekko na suchej patelni i posyp nimi ostatnią warstwę ciasta. Ciasto schłódź w lodówce minimum przez noc, aby zmiękło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation