Święta i uroczystości

Wielkanoc na słodko i słono

Mazurek wielkanocny z bakaliami
Składniki

Ciasto

120 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki cukru
100 g masła

Nadzienie

3 łyżki dżemu porzeczkowego przecieranego lub innego kwaśnego
2 suszone figi
5 daktyli
6 suszonych śliwek
2 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny
80 g gorzkiej czekolady
migdały w czekoladzie do ozdoby

Wykonanie

Przygotowujemy kruche ciasto. W malakserze umieszczamy mąkę, masło i cukier, ucieramy składniki. Gdy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, dodajemy jako i ponownie ucieramy. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na kwadratowy placek o boku 20 cm. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, następnie pieczemy przez ok. 25 minut w 160ºC. Lekko przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. W niewielkim rondelku podgrzewamy dżem, tak aby zrobił się płynny i smarujemy nim kruche ciasto. Następnie kroimy bakalie w drobniejsze kawałki i układamy na cieście. Na koniec ścieramy czekoladę i układamy czekoladowe jajka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation