Kuchnia

słodkości

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek

300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
(ewentualnie pół szklanki miodu lub innego słodzidła)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc trzeba je koniecznie wyłożyć papierem. Jeśli macie formę silikonową, teflonową lub ceramiczną, to nie trzeba. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 90 minut do zezłocenia wierzchu.

Nie należy go wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation