Kuchnia

słodkości

Trufle kakaowe | Bake it

Wegańskie trufle kakaowe bez cukru

BAZA:
2 kubki daktyli (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i odsączonych)
2 łyżki kakao
1 łyżka dowolnego naturalnego masła orzechowego/ migdałowego lub masła z migdałów, orzechów brazylijskich i nerkowców

ULUBIONE DODATKI np.:
3 łyżeczki nasion chia
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki wiórków kokosowych
cynamon, kardamon, imbir- do smaku

DO OBTOCZENIA:
wiórki kokosowe
kakao
rozdrobnione orzechy

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę lub dwie dowolnego płynu (np. wody/soku z pomarańczy), jeśli jest za rzadka dosypujemy więcej dodatków (wióków/nasion chia/lnu). Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao/orzechach/wiórkach. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation