Kuchnia

słodkości

LEKKI PLACEK JAGLANO-TWAROGOWY Z BORÓWKAMI !

Połączenie zdrowej kaszy jaglanej, chudego sera twarogowego, jajek i borówek – zdrowa i lekka opcja na śniadanie, przekąskę czy deser Emotikon wink
Placek prosty w przygotowaniu, ma fajną konsystencję, nie jest suchy i świetnie smakuje!
Zdecydowanie polecam jako alternatywa dla wszystkich miłośników śniadaniowych omletów Emotikon wink

Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 5 jaj
- 5 białek jaj
- 150g chudego twarogu
- dwie garści borówek
- coś do dosłodzenia – stevia, ksylitol, słodzik, miód

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie po czym gotujemy przez około 20 minut do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, całe jaja, białka jaj, twaróg i wybrany składnik do posłodzenia (ja użyłem stevii).
Wszystko blendujemy na gładką masę i wylewamy do formy wcześniej spryskanej sprayem do smażenia. Na wierzchu układamy borówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe!

Cały placek pokroiłem na 6 porcji. Wartości odżywcze w 1 kawałku:
Białko: 16.8g
Tłuszcz: 6.1g
Węglowodany: 25.8g
226 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation